Vineri, 19 Aprilie 2019

Liceul Teoretic IC Vissarion din Titu găzduiește – Expozitie dedicată Centenarului Marii Uniri ”De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural”

Comunicat de presă ”Expozitie dedicată Centenarului Marii Uniri ”De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural”

În cadrul seriei de manifestări dedicate CENTENARULUI Marii Uniri, în perioada 9-14 mai 2018, Liceul Teoretic IC Vissarion din Titu găzduiește expoziția ”De la Unirea Principatelor la Marea Unire – Parcurs istoric si cultural”.

Vernisajul va avea loc de Ziua Europei, Miercuri 9 Mai la ora 11:00, în Sala de Festivități a Liceului Iancu C. Vissarion.

Expoziția a fost realizată de către Asociația DAR DEVELOPMENT, partener al liceului în mai multe proiecte de educație culturală.

Expoziția: ”De la Unirea Principatelor la Marea Unire –Parcurs istoric si cultural”, sumarizează simbolic mărturii documentare cu puternic impact vizual care se referă la perioada 1859-1918. Documentele provin din surse prestigioase din care amintim: Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, numeroase instituții de cultură din București și din Iași, colecții particulare.

În primul rând expoziția se constituie ca un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la trecerea căruia în neființă se împlinesc în 15 Mai, 145 de ani. Unirea Principatelor din 1859 și reformele din timpul domniei sale au dat un impuls deosebit societății și culturii românești contribuind la crearea conștiinței naționale care a stat la baza coagulării energiilor necesare înfăptuirii Marii Uniri. Am dorit să aducem în expoziție portrete ale unor personalități politice și în același timp vieții culturale care i-au fost contemporani: Vasile Alexandri, Costache Negri, Alecu Ruso si alții.

Noul domn de la 1866 și apoi rege al României, Carol I și soția sa Elisabeta, s-au numărat printre principalii patroni ai artelor în timpul îndelungatei lor domnii.

Participarea artistilor plastici: Nicolae Grigorescu, Sava Henția, GD Mirea și a fotografului Carol Popp de Szatmari la – Războiul ruso turc 1877-1878 cunoscut sub numele de Războiul de Independență au dus la crearea de valoroase opere în același timp mărturii istorice.

Primul Război Mondial este prezentat prin prisma artiștilor, oamenilor de cultură care în timpul refugiului în Moldova și a campaniilor militare au continuat să creeze și amintim aici numai pe compozitorul George Enescu, istoricul Nicolae Iorga, scriitori Mihail Sadoveanu sau frații Teodoreanu.

Am completat expoziția cu câteva lucrări de artă textilă care îi vor aduce pe invitați și pe elevi și mai aproape de evenimentele istorice din timpul Primului Război Mondial până la Marea Unire într-o manieră cu totul inedită.

Aceste lucrări realizate prin colaborarea cu conf. univ.dr. Daniela Frumușeanu de la Departamentul de Artă Textilă și Design de la UNARTE, București vor aduce mai multă valoare simbolică acestui eveniment dedicat Centenarului

Exponatele au fost realizate în cadrul a două proiecte finanțate de Ministerului Culturii și Identității Naționale .

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan