Duminica, 21 Aprilie 2019

Ionuţ Săvoiu: "Toate municipiile reședință de judeţ, în lista polilor de dezvoltare"

Deputatul PSD de Dâmboviţa Ionuţ Săvoiu susţine conceptul unei regiuni multipolare în cadrul căreia toate municipiile reședință de judeţ sǎ fie incluse în lista polilor de dezvoltare. În acest sens, el a adresat o întrebare vicepremierului Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

"Domnule Viceprim-Ministru,

Executivul a stabilit în anul 2008, prin Hotǎrârea de Guvern nr. 998/2008, completatǎ prin Hotǎrârea de Guvern nr. 1149 din 18 septembrie 2008, polii de creștere în număr de 7 (Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov) și polii de dezvoltare urbană în număr de 13 (Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Galaţi, Deva, Oradea, Piteşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş) care, din experienţa de pânǎ acum, au beneficiat cu prioritate investiții consistente din fonduri europene.

„Coincidența” face ca ecuaţia 7 + 13 = 20 de poli de creștere și dezvoltare să se plieze concepției de regionalizare a PDL-ului. Ne aducem aminte că aceștia au lansat ideea desființării județelor actuale și crearea a 20 de județe mai mari, care să se constituie ulterior în regiuni de dezvoltare. În același timp, devine evident conflictul de logică între situația consacrată prin Hotărârile de Guvern amintite și proiectul Guvernului USL privind stimularea procesului de multipolaritate a dezvoltării regionale".

Săvoiu consideră oportunǎ şi necesarǎ luarea unei decizii politice de modificare a actului normativ de desemnare a polilor de dezvoltare urbană, pentru a adăuga listei și alte centre care să respecte concepția de dezvoltare regională multipolară. "Toate municipiile reședință de județ omise anterior, printre care aș enumera în primul rând Târgoviște, Alexandria, Bistrița, Târgu Jiu, Buzău sunt esențiale pe harta dezvoltării regionale durabile a României si ar putea fi incluse în lista polilor de dezvoltare.

Măsura ar veni în întâmpinarea intențiilor declarate de atenuare a dezechilibrelor de dezvoltare regionalǎ, pentru sustinerea conceptului de constituire a unor regiuni multipolare, respectiv crearea unei structuri spațiale care să impulsioneze dezvoltarea economică echilibrată teritorial.

Domnule Viceprim-Ministru,

Intenţioneazǎ Guvernul României sǎ modifice Hotǎrârea de Guvern nr. 998/2008, completatǎ prin Hotǎrârea de Guvern nr. 1149 din 18 septembrie 2008, astfel încât sǎ includǎ toate municipiile reședință de judeţ în lista polilor de dezvoltare, pentru susţinerea cu mai multǎ tǎrie a conceptului de regiuni multipolare? Solicit răspuns scris", se mai arată în document.

sursa: db24news.ro

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan