Luni, 17 Iunie 2019

PAȘTELE CAILOR, OBICEI UNIC AL COMUNITĂȚII BULGARILOR DIN TÂRGOVIȘTE

 

Sâmbătă, 28 februarie, începând cu ora 10:30, târgoviștenii sunt așteptați să participe la un obicei ținut în fiecare an de comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod din Târgoviște și anume ”Paștele cailor” sau ”Tudorița”.

În această zi se sărbătorește sfântul Toader, de unde vine și cel de-al doilea nume al obiceiului și este sfințită legătura dintre cai și stăpânii lor.

Această sărbătoare întăreşte legătură dintre grădinar şi ajutorul său de nădejde, calul. În semn de apreciere grădinarul bulgar consideră calul că făcând parte din viaţă şi activitatea lui. Pentru această grădinarul sfinţeşte la biserică animalul, să fie sănătos şi ascultător tot anul. 

Totodată, gospodinele pregătesc figurine din aluat de pâine în formă de cai numite ”konceta”pe care le sfințește preotul și pe care le împart proprietarilor animalelor. Aceștia le rup în două, împărțindu-le cu tovarășii lor necuvântători.

Cu această ocazie se vor organiza și concursuri hipice, preferatele publicului în fiecare an.

Comunitatea bulgarilor din Târgovişte numără peste 2500 de membri şi are o istorie care începe din 1851. În această comunitate sunt vreo 200 de cai. Cel mult 40 dintre ele sunt înscrise la întrecere, în fiecare an.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan